Aktuelno 15

06.08.2024.

15:30

Premijera: Citroen C3 Aircross – redefinisanje

Potpuno izmenjeni Citroenov C3 Aircross predstavljen je pod reflektorina u gradu svetlosti, a na puteve stiže u septembru.

Izvor: Auto magazin/Dejan Danilović

Premijera: Citroen C3 Aircross – redefinisanje
Auto magazin

Podeli:

• Izvor - Auto Magazin
Pariz, Francuska
Od specijalnog izveštača Dejana Danilovića

Šta zapravo donosi C3 Aircross? U Citroenu vole da ga kategorišu kao SUV, što nije daleko od suštine.

Krosover ili (mali) SUV su dva naziva iste (ili vrlo slične) klase, iako smo mi skloniji da ga nazivamo krosoverom kako bismo ih lakše razlikovali.

Dakle, C3 Aircross stiže sa novim izgledom, proširenim izborom pogona, preuređenim prostorom u kabini i brojnim digitalno-bezbednosnim unapređenjima.

Auto magazin

Dolazi sa tri motora, odnosno pogonske varijante. Najpre, imaće benzinski motor od 1.2 litra i stotinu konjskih snaga.

Radi se o poznatoj trocilindarskoj turbo mašini povezanoj sa šestostepenim manuelnim menjačem, koja ispunjava Euro 7 norme.

To će biti, barem kod nas, najzanimljiva verzija, jer će, kako je najavljeno, koštati ispod 20 hiljada evra.

U Nemačkoj, gde je prodaja praktično počela, čak se pojavila cena osnovne verzije od 18.500, u Francuskoj se "vrti" cena od oko 19.500 evra, što spada u domen prihvatljivog.

Citroen

Osim benzina, francuska kompanija je za C3 Aircross predvidela još dve pogonske grupe.

Dosta zanimljiv je hibridni pogon koji dolazi sa novim hibridnim motorom službene oznake Hybrid 136: ovaj je nastao na bazi prerađenog benzinca, ali ima skoro polovinu izmenjenih delova.

Kao što mu ime kaže, ima snagu od okruglo 100 kilovata (136 KS) koja se na točkove prenosi preko automatskog e-DTC menjača i dvostrukog kvačila.

Agregat ima turbo-punjač, uz elektromotor od 28 "konja" koji radi uz pomoć litijum-jonske baterije napona 48 volti.

Kažu da manje troši, tvrde da gradom može prevaliti u električnom režimu polovinu vremena provedenih u vožnji, da smanjuje buku i zagađenje, i da se lako (samo)dopunjuje u vožnji.

Citroen

Potpuna novost je električna verzija koja nosi oznaku e-C3 Aircross.

Taj električni motor ima snagu od 113 "konja" i pokreće se pomoću baterije izrađene na bazi litijuma, gvožđa i fosfata.

Automobil može da pređe oko 300 kilometara sa punom baterijom, a maksimalna brzina je ograničena na 145 km/h.

Citroen

Ako nešto zaista izdvaja C3 Aircrossod konkurencije, onda je to smeštajni kapacitet. Iako je dug 4,39 metara, prvi je model u svojoj klasi (veličini) koji ima tri reda i sedam sedišta.

Tačnije, to je opcija koja se doplaćuje, kako je najavljeno, 850 evra, ali će biti dostupna samo u verzijama sa benzinskim i hibridnim motorom, ne i u električnoj.

Sedam sedišta jesu zanimljivo rešenje koje postaje sve popularnije, bez obzira na delimično ograničen komfor koji pruža.

Auto magazin

Dizajneri su pojednostavili stvari, pa iako način preklapanja sedišta ne odiše rafinmanom, stvari su praktične i jednostavne.

Sedišta se bez po muke obaraju povlačenjem traka na naslonima, mogu se preklopiti na mnoge načine, lako im se pristupa i pružaju više prostora nego što bi se očekivalo od relativno malog auta.

Treći red je… pa, recimo - treći red. Predviđen je za decu i omladinu, ali će dobro doći porodicama sa klincima, možda taksi i rentakar firmama.

U svakom slučaju, to je samo opcija koju možete da izaberete, ili ne.

Auto magazin

Tri vrste energije i tri reda sedišta podržani su sa tri dodatna, važna segmenta: to su komfor, bezbednost i digitalno povezivanje.

Bez obzira što se ova rešenja prepliću, treba reći da pokazuju rešenost dizajnera i konstruktora da sagledaju potrebe kupaca modernog vremena i ponude im ono što traže.

Unutrašnjost je skladna, prijatna, prozračna; preglednost je dobra, instrumenti na mestu na kojem ih očekujete; materijali su kvalitetni, ali njihov izbor i izgled zavise i od vašeg ukusa.

Auto magazin

Naša preferencija su, recimo, duža sedišta, ali su nam se ova učinila malo kratkim. U razgovoru sa Citroenovim šefom dizajna, a to je monsieur Pjer Leklerk, došli smo do diskusije da li je ili nije sadalni deo mogao biti duži?

Gospodin Leklerk smatra da su sedišta po pravoj meri, a mi bismo voleli da butine imaju bolju potporu.

Zanimljivo je da se ista sedišta ugrađuju i u "mali" C3, ali da je u tom automobilu utisak nekako drugačiji i bolji.

Još će Pjer Lekerk reći da nisu ograničeni stilskim rešenjima koja nastaju u sličnim automobilima Stelantis grupe, kao što su Opel, Fiat ili Peugeot, i da kolege koje rade sa sopstvenim timovima ne vidi kao konkurenciju, već kao podstrek da budu svojstveni sebi, drugačiji i bolji.

Auto magazin

Novi C3 Aircross dug je 4,39 metara, izgleda veći nego što zaista jeste, odlikuje ga moderan i pomalo futuristički izgled, dok sa druge strane donosi prepoznatljive Citroenove linije.

Mnogo truda uloženo je u komfor, što se, pre svega, odnosi na ogibljenje. Na klasični amortizer pridodat je i hidraulični, koji zaustavlja i razvodi svu neraspoređenu energiju (udara sa točkova) koja preostane.

Rezultat je udobnost koja je zaštitni znak Citroena.

Sve to, naravno, saznajemo na prezentaciji i okruglim stolovima sa konstruktorima, jer ovo predstavljanje samo je najava u slici i reči, bez praktičnog ispita vožnje.

Auto magazin

Na pitanje da li će i stići kako se sada najavljuje, posle letnjih odmora, a imajući u vidu kašnjenje sa proizvodnjom i prodajom modela C3, najavljenog još krajem oktobra prošle godine, izvršni direktor Citroena.

Tijeri Koskas za „Auto magazin“ kaže:

"Istina, C3 je kasnio, ali imajući u vidu obim izmena, potreba da se uskladi softver, primene svi standardi i organizuje proizvodnja, to je razumljivo. Sa tim problemima nećemo se suočiti sa modelom C3 Aircross, on stiže na evropske puteve onako kako je planirano, u septembru."

Dakle, C3 Aircross, u sve tri verzije, praktično je spreman i stiže na jesen. Trebalo bi da bude zanimljivo osveženje u ponudi i novost koja će privući kupce.

Ne treba zaboraviti da Citroenova gama modela sa oznakom C3 predstavlja "živi novac" i najprodavaniju porodicu automobila francuskog proizvođača.

Kada i u Evropi, i uvoznik Citroena za Srbiju, beogradska kompanija Avtonova KAB trebalo bi da dobije svoj kontigent vozila.

Nema sumnje, benzinska verzija će biti najzanimljivija našim kupcima, kako zbog tehnologije tako i zbog cene, a i hibrid će naći svoje poklonike. A e-C3?

Jedan umesto dva

Kao jeftinija alternativa taksija uveliko se koriste vozila čija se vožnja naručuje preko aplikacija, što nije strano ni kod nas.

Ipak, turistički sektor pokazuje da postoji potreba za prevozom više od četvoro putnika istovremeno, koliko je maksimum kod standardnih putničkih automobila registrovanih za pet osoba.

Ukoliko ih je šestoro, morali bi da naruče dva vozila. Ovako, C3 Aircross sa sedam sedišta predstavlja idealno rešenje i daleko jeftiniju alternativu u odnosu na kombi.

Možda putnicima u trećem redu nije baš najudobnije, ali za kratak transfer po gradu predstavlja jeftinije rešenje od naručivanja vožnje u dva automobila.Naslov

Obećane cene

Iako će u prodaji biti tek posle toplog leta, čelnici Citroena već su objavili raspon cena koje će važiti za novi C3 Aircross.

Auto magazin

Najjefitnija će biti benzinska verzija sa turbo motorom i tri cilindra, zapremine 1.2 litra i 100 konjskih snaga: njegova cena će biti ispod 20.000 evra.

Hibridna verzija će koštati oko 25.000, a najskuplja, električna, manje od 28.000 evra.

Podeli:

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Oboreni borbeni avioni

Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su dva ukrajinska borbena aviona "Su-27" u poslednja 24 časa, saopšteno je iz ruskog Ministarstva odbrane.

17:13

15.9.2024.

1 d

Podeli: