Automobili

Sreda, 10.09.2008.

11:00

Tri Hondine premijere u Parizu

Na predstojećem salonu automobila u Parizu Honda će predstaviti tri nova modela koji pokazuju rešenost kompanije da se posveti smanjenju uticaja svojih vozila na životnu sredinu. U pitanju su koncept Insight, Honda Jazz i novi Civic.

Izvor: B92

Default images

Počasno mesto na Hondinom štandu zauzeće konceptualni automobil Insight, koji najavljuje povratak specijalizovanog hibrida u liniju Hondinih modela. Insight predstavlja početak nove faze razvoja Hondinih hibridnih automobila, dajući uvid u prvi od tri nova hibridna modela koja će se pojaviti na tržištu u naredne četiri godine. Insight predstavlja praktični i fleksiblni porodični automobil sa obiljem prostora za prtljag, uz izuzetno nisku potrošnju goriva i veoma malu emisiju štetnih gasova.

Ključni deo koncepta Insight predstavlja ideja da se hibridno vozilo dovede u okvire cene u kojima će biti dostupno širem sloju ljudi. Ova strategija pokrenuta je željom Honde da automobili sa manjom emisijom CO2 budu što više prihvaćeni, kako bi bilo ostvareno značajnije smanjenje ukupne emisije CO2. Insight predstavlja kulminaciju rada na razvoju hibridnih vozila koji traje već više od dvadeset godina, kao i više od trideset pet godina razvoja benzinskih motora sa smanjenim uticajem na životnu sredinu, koji je započeo motorom CVCC 1972. godine.

Posetioci parskog salona po prvi put će moći da vide kompletnu liniju Honde Jazz sa motorima od 1,2 i 1,4 litra, kao i 1,4 sa automatizovanim ručnim i-SHIFT menjačem (Automated Manual Transmission - AMT).

Novi Jazz poseduje najveći prtljažni prostor (399 litara) u svojoj klasi, kao i unapređena „magična“ sedišta što ovom automobilu daje praktičnost kakva se obično nalazi u segmentu iznad njegovog.
Pored najave novih hibridnih modela koji treba da se pojave u Hondinoj ponudi, Civic Hybrid, sedan sa četvoro vrata je restilizovan Štedljivi porodični automobil dobiće kozmetičke promene koje uključuju zategnuta prednja i zadnja svetla, agresvnije branike i novi dizajn naplataka od lakog metala.

Promene u izgledu Civica moći će da se vide i modelu sa klasičnim motorom radne zapremine 1,8 litara sa četvoro vrata u pojedinim regionima Evrope.

U Parizu će, takođe, biti premijerno predstavljen novi Hondin automatski menjač za dizel motor i-DTEC. Ovaj novi menjač razvijen je kao odgovor na zahteve evropskih kupaca za opcionim automatskim menjačem kod dizel motora zapremine 2,2 litra . Nov menjač razvijen je isključivo za i-DTEC turbodizel motor, kako bi upotpunio njegovu fleksibilnost i bolje raspodelio obrtni momenat.

Francuski sajam pružiće gostoprimstvo i prvom Hondinom serijskom modelu na vodonične ćelije, FCX Clarity, koji je isporučen prvim kupcima u SAD početkom avgusta. Među prvim vozačima koji su uvideli potencijal automobila koji iz izduvne cevi ispušta samo vodu su glumica i borac za zaštitu prirode Jamie Lee Curtis i filmski producent Ron Yerxa.

Proizvodnja FCX Claritya počela je u Japanu u julu i prvi kupci u Hondinoj matičnoj zemlji očekuju isporuku svojih automobila krajem ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: